Vandaag een artikel over business-casual

Vanochtend vroeg ga ik met een aantal bestuursleden van een stichting naar Amersfoort voor een bespreking op locatie. De glazen draaideur verbindt de buitensfeer met de sfeer van de locatie binnen. Een aantal vriendelijk jonge baliemedewerkers begroeten ons in de open ruimte van de wachthal. Ongemerkt bekijk ik met mijn geoefende imago oog de open ruimte die een prachtige sfeer ademt. Ik kijk naar de kleding van de baliemedewerkers die op deze vrijdag misschien er bewust aan gedacht hebben om business-casual gekleed te gaan. Het is verzorgd en toch professioneel. De bestuursleden met wie ik op pad ben hebben zich goed voorbereid en zijn passend gekleed.

Wat is business casual precies?
Wikihow, geeft een juiste definitie van Business casual. Business casual is een term die wordt gebruikt om een bepaald type zakelijke dresscode of kledingstijl te beschrijven die wat meer casual is dan de traditionele zakelijke kledij. Veel werkgevers nemen deze dresscode over in een poging om de werknemers zich iets meer op hun gemak te laten voelen tijdens het werk, en waarmee ze meer vrijheid hebben om zich uit te drukken middels hun kledingkeuze. Hoewel business casual wel casual is, betekent dit niet dat alles zomaar kan.

Het overwerken in een drie-delig pak maakt veelal plaats voor een op maat gesneden look die comfortabel is en niet zo dichtgeknoopt. Vervolgens zijn er diverse interpretaties in combinaties voor de man; zelfs op de casual Friday. Zo zie ik dat een denim shirt als sportieve uitstraling zijn intrede doet bij een business casual look. Toch is het raadzaam om goed het verschil te weten tussen een sportieve uitstraling en een business uitstraling. Je bent immers het visitekaartje van de organisatie. Dress voor de taak die je wilt, niet de baan die je hebt!

In mijn vak als imagoconsultant houd ik in mijn kleding rekening met mijn authenticiteit, met wie ik aan tafel zit, met welke organisatie ik te maken heb en hoe ik mij kleed bij een presentatie, training of masterclass. Het heeft ook met een hoge mate van respect te maken hoe jij je presenteert naar de ander.

Voor nu enkele impressies op het gebied van business casual dresscodes 2019 voor de modebewuste man.

Op de foto zien wij model Dean die aan mijn metamorfose project heeft meegedaan.
Fotografie: Ayrthon Sadikrama
Styling       :Lorenzo Homoet
Haar           :Monique Hogenstijn

Alvast een fijn weekend toegewenst!