Colorwheelkleurenkleurenwaaier
De kleurenanalyse en het advies zijn afgerond. Hoe ga je te werk?
Vanaf nu zijn miskopen verleden tijd en kom je nooit meer met de verkeerde kleur thuis. Misschien herken je enkele kleuren uit jouw
kleurenwaaier in je garderobe waarvan je tot voor kort nog niet wist hoe je deze kon combineren. Ook dat is nu verleden tijd!

Je krijgt advies hoe je de kleurenwaaier het beste kunt gebruiken.
Roep niet meteen: “dit vind ik geen mooie kleur” (of erger!). Bedenk dat alle kleuren mooi zijn, maar niet alle kleuren jou mooi
maken of positief voor het voetlicht brengen.

Bovenaan zie je het kleurenwiel; een kleurengamma dat is gebaseerd op de kleuren in het spectrum (regenboog = licht)

Van bovenaf zijn de bronkleuren (waar andere kleuren van afgeleid zijn): Rood, Roodgeel, Geel, Groengeel, Groen, Groenblauw, Blauw, Blauwpaars, Paars en Roodpaars.

Ga niet zoeken naar kleding in exact de kleuren die in het palet voorkomen; je zult ze zelden of nooit vinden. Je mag gerust voor een beetje donkerder of lichter gaan. Let wel: een beetje. Dames, als je je haar iets warmer of juist koeler laat kleuren, dan kun je de kleuren van je kleding daarbij aanpassen. Maar sla niet te ver door in tegenovergestelde richting. Dus als je als “koel” bent geanalyseerd, kies dan niet toch te warme kleuren.

Je zult er juist kleur door verliezen en bleek gaan zien of grauw. Hetzelfde geld natuurlijk als je doorslaat naar koel terwijl je als warm bent geanalyseerd.

Complementaire en analoge kleuren

De kleuren die tegenover elkaar staan in het lichtwiel noemen wij “complementaire kleuren”. Deze versterken elkaar. Kleuren die naast elkaar in het lichtwiel staan noemen wij “analoge kleuren”. Je kunt sterke combinaties maken met complementaire kleuren, ze bekrachtigen je eigen kleuren en geven je veel contrast en… een gezonde kleur die energie uitstraalt.

Voorbeeld:

Heb je bruine ogen, kies dan voor blauw om de kleur van je ogen te versterken. Heb je bruin haar, probeer te achterhalen van welke kleur deze tint afkomstig is. Dat kan van rood, oranje of geel zijn, maar bruin haar komt meestal van oranje. Blauw is dan een goede kleur voor je.
Probeer het gewoon eens uit.

Bedenk dat sterke contrasten: wit/ecru/beige met zwart of donkerblauw, of diepbruin, of diepgroen, weliswaar de nodige autoriteit, gezag en
overwicht geven, maar dat ze ook veel afstand scheppen. Je beseft natuurlijk wel dat je niet elke dag, onder alle omstandigheden dezelfde mate van gezag nodig hebt en het creëren van gezag hangt uiteraard niet alleen af van de kleuren die je draagt.
Maar weet dat als je hierin de verkeerde keus maakt, het effect even groot kan zijn als wanneer je een verkeerde keus maakt in een ander
autoriteitsaspect. Vraag je dus af of je gezag wilt hebben in een bepaalde situatie, en zo ja, in welke mate. Kies op basis van die beslissing de
kleding die je die dag draagt.

Draag je een kleur die verwant is aan een van je eigen kleur (heel sterk op je eigen kleur lijkend) of een analoge kleur, dan maak je een vriendelijke, toegankelijke indruk die veel saamhorigheid kan creëren. Goed voor teamwork dus. In sommige gevallen is dat te prefereren boven gezag, maar besef ook dat je als adviseur altijd een zekere mate van gezag nodig hebt (one level up!)

Heb je nog vragen, bel gerust.

Lorenzo Homoet, imageconsultant/ stylist
020 – 2601964
06-46250040